Manual de SEO a WordPress per fotògrafs

En aquest manual de SEO a WordPress per fotògrafs intentaré exposar-hi totes les accions que cal emprendre al moment de posar en marxa un blog per presentar la nostra feina.

WordPress

manual de SEO a WordPress per fotògrafs

Està focalitzat a fotògrafs, i per tant, he donat molta importància a la presentació de imatges, però moltes coses son extrapolables a moltes altres situacions. És un llarg recopilatori de moltes decisions que he hagut de prendre al llarg de la construcció del meu lloc actual com a fotògraf de casaments.

WordPress es una plataforma que es força amigable pels cercadors. Tot i així hi ha unes quantes accions que podem emprendre per millorar-ne el comportament.

Els canvis que es poden fer al comportament de WordPress son de quatre tipus bàsicament:

  • Canvis en el tema,
  • canvis de la configuració de WP,
  • instal·lar-hi extensions i
  • modificar el comportament modificant el codi intern del WP.

Tot aquest manual el fonamentaré en el principi que el mes senzill sol ser el que millor funciona i si una cosa no millora de forma substancial per aplicar un canvi, millor no fer-la. A més, intentaré en tot moment fer servir sistemes o tècniques que NO puguin generar problemes al actualitzar o al fer modificacions en un futur.

Comencem dons el:

manual de SEO a WordPress per fotògrafs

Triar el tema

fotografia de casamentsEl darrer cop que he fet canvis importants a la meva web de fotògraf, els he fet pensant en que volia que la meva web fos visible a tot tipus de dispositius. Em refereixo a que volia que es veiessin be les fotos tant a ordinadors Mac i Windows, com a tablets i a smartphones. Als dispositius que corren sobre iOs com es l’iPad i l’iPhone no es poden veure les planes fetes amb flash. I abans d’aquesta reforma que he fet, les meves galeries de fotos eren fetes en flash. Això volia dir que els meus clients potencials que entressin a la meva plana web amb un iPhone o un iPad no podien veure les meves fotos!! I es precisament el que venc!!
Per tant m’he pensat molt els canvis a fer. I després de molt informar-me he descobert tot un mon nou respecte el que fa a la programació web. Es el disseny “responsive”, que es redirigeix precisament en aquest sentit.
El disseny web “responsive” tracta de fer llocs web que es vegin be a tot tipus de dispositius. Amb un control total de la presentació a cada tipus de pantalla fins i tot controlant-ne la orientació.
Per aquells mes atrevits i que es vegin en cor de partir de zero, poden partir de plantilles base com H5 Boilerplate, o si volen partir de quelcom una mica mes fet poden provar initializr.
Per a WordPress ja hi ha força plantilles de temes fetes amb disseny “responsive”. Una cerca a Google pot ajudar molt a trobar-ne una que s’adapti a les nostres necessitats.
De totes maneres i abans de començar a fer res mes, el millor es provar el tema per defecte. Si ja fa tot el que necessitem perquè ens hem de complicar la vida?
I aquesta va ser la meva sorpresa quan després de passar-me dos dies aprenent HTML5 i CSS3 i alguna cosa mes, em va donar per provar el tema que ve per defecte a WP 3.4.1 que es diu Twenty Eleven. Resulta que em responia correctament a diferents dispositius, i si només vull que les fotos es vegin dins cada entrada del blog, i no com una galeria a part, ja en tinc prou.
De fet, mentre estava escrivint aquest article i acabant de redissenyar la meva web, ha sortit el tema nou per defecte twenty twelve, que te un disseny “responsive” encara millor. Per tant es el que utilitzaré a partir d’aquest moment.
Aquesta fou, doncs, la solució mes simple: renunciar a galeries que em complicarien la vida mes endavant i concentrar-me a omplir de contingut els meus blogs.
Tema: Twenty Twelve
Perquè vull mes?

Canvis en el tema

Xavier Torra fotògraf

 

Evidentment, aquest tema no ve configurat per defecte amb les opcions que jo vull. Te una plana de configuració on podem canviar força coses.
Comencem per Aparença>>Fons
Aquí podem decidir el color del fons i si volem afegir-hi una imatge de fons. Vosaltres podeu triar el que preferiu, perquè això no ajudarà a ser mes o menys amic dels cercadors i per tant no ens afecta pel treball de SEO al nostre WordPres per fotògrafs. Si decidiu posar una imatge per donar una textura de fons pot afectar lleugerament a la velocitat de càrrega de la plana i això SI que és important per un bon treball de SEO però com que ens ajuda molt a diferenciar la nostra plana, que cada un faci el que cregui convenient. Jo faré servir fotos en mosaics, molt estudiades per afegir poc pes a la plana i per donar una imatge coherent amb el contingut.

Quan al format d’una o dues columnes, el nou tema Twenty Twelve ja ve per defecte molt ben preparat per a una única columna i simplement si no posem cap Giny a la barra lateral principal, ja ens sortirà en una única columna que crec que és el millor format per mostrar fotografies.
Per tant, anirem a Aparença>>Ginys i canviarem els ginys de la manera que creguem convenient. Això tampoc es rellevant per un treball SEO però ho indico perquè quedi constància de lo simple que ha estat ajustar l’aspecte del tema a les meves necessitats.
A Aparença>>Capçalera ho deixo sense imatge de capçalera, perquè utilitzaré les imatges destacades dels articles com a capçaleres. L’únic problema es que tenen una amplada màxima de 640px i ho vull posar a la mida del blog fins i tot quan sigui la màxima de 960px. I per aconseguir-ho no tinc mes remei que crear un functions.php a un tema fill.

Temes fill

Els temes fills son temes que es basen en un altre tema i que nosaltres hi apliquem una serie de petites modificacions bàsiques. D’aquesta manera quan el pare s’actualitzi amb les darreres novetats i millores el nostre tema fill heretarà aquestes millores a menys que les haguem sobreescrit al nostre tema fill. Per aquest motiu prefereixo utilitzar temes molt populars. La qualitat i rapidesa de les actualitzacions sempre serà mes alta on hi ha mes “feedback”.

Per tant,  faré un tema dependent basat en el TwentyTwelve. En aquest hi he fet solament uns pocs canvis al CSS i ja s’ha adaptat a les meves necessitats:
– He afegit dos tipus de lletra de Google Fonts per el títol i subtítol i he posat una textura de fons al cos de plana.
Recapitulem: Tinc un tema que augmenta la meva presencia a tot tipus de dispositius i decideixo fer-lo multilingüe, amb tres idiomes.

WordPress multilingüe

wpml_logo

Aclariré una mica això dels idiomes.
La meva web fa molt temps que es multilingüe. La tinc traduïda en la seva major part al Castellà i l’Anglès. Això em dona moltes mes opcions de clients, però comporta molts de maldecaps a l’hora de fer una plana web.
El mes complicat i mes treballant amb CMS o Motors de Gestió de Continguts (Content Management Systems) es fer que els continguts estiguin enllaçats entre ells en diferents idiomes. I al començament em va donar molts de maldecaps. Fins que vaig descobrir un plugin que es diu WPML. Treballa repetint entrades al mateix bloc per cada idioma. Funciona força bé, però a vegades hi ha algun problema d’integració.

Hi ha altres solucions com fer diferents blocs o un lloc WordPress MU on es poden fer correr diferents WordPress sobre una mateixa instal·lació. Però es fa molt complicat enllaçar els continguts entre diferents idiomes entre ells mateixos. Es a dir, posar un enllaç des d’un article, directament a la seva traducció en una  altre llengua.
Els TLDs o Top Level Domain names (noms de domini de primer nivel) son les terminacions del noms de domini. Tinc tres dominis diferents amb els Top Level Domains de .cat .es i .com per el Català, el Castellà i l’Anglès.

Cada un d’aquests apunta a una carpeta amb el seu idioma, en el lloc principal, excepte l’idioma principal. En aquest punt es important fer esment que per a Google es molt important els temps de resposta de una plana. I per aquest motiu és molt important tenir la plana a un servidor ubicat físicament a prop de la nostra audiència mes important. Això millora el temps de resposta pels visitants, i per tant els cercadors també ho agraeixen.
Per tant: xaviertorra.com en anglès, xaviertorra.cat en català, i xaviertorra.es en castellà que redirigiràn a xaviertorra.cat, xaviertorra.cat/es i xaviertorra.cat/en
2on tema important solucionat.

Mes endavant faré un manual de com utilitzar correctament el WPML a WordPress.

Recapitulem: Tinc un tema que augmenta la meva presencia a tot tipus de dispositius per ser força “responsive” i com que decideixo utilitzar WPML, m’és fàcil de mantenir el lloc multilingüe. Ara comencem a fer-nos amics dels cercadors.

Canvis a la configuració del WordPress

Permalinks (enllaços permanents)

permalinks

Un dels primers canvis importants a la configuració interna del WordPress son els enllaços permanents (permalinks). Com ve diu a la pròpia plana de configuració dels enllaços permanents de WP:

Per defecte el WordPress fa servir URL amb signes d’interrogació i moltes xifres, encara que s’ofereix la possibilitat de crear una estructura d’URL per als enllaços permanents i fitxers.Això pot millorar l’estètica, la usabilitat i durabilitat dels vostres enllaços.

Cal afegir que també afecta (i molt) a com els cercadors donaran importància a les paraules clau d’aquestes URLs.
Jo personalment, prefereixo la opció de posar només el nom de la entrada, el títol del post.
Per configurar-ho hem d’anar a Opcions >> Enllaços permanents i triem la opció que creguem oportuna (jo la de “Nom de l’entrada”).
Però recordem que si actuem sobre els enllaços permanents actuem sobre les URLs dels nostres articles. Es a dir, canviem la ruta que fan servir els cercadors per trobar les nostres planes.
Per tant, abans hem de tenir molt en compte si estem treballant sobre un lloc totalment nou o per el contrari si es tracta d’una actualització d’un lloc existent. Si es el segon cas, cal tenir cura de redirigir les antigues adreces a les noves. Això es pot fer mitjançant el fitxer .htacces del nostre servidor web, o des d’una extensió de WP que permet controlar aquestes redireccions: Redirection.

Frase clau

adwords

De fet, el primer treball seriós que hem de fer es cercar les paraules clau que necessitem per focalitzar-hi tots els esforços a promocionar-nos als cercadors. Hi ha moltes maneres de trobar aquestes paraules. En el meu cas, després de molts dies estudiant-ho, ja fa molt de temps que vaig decidir focalitzar-me en les paraules “fotògraf de casament”. A la web trobareu moltes maneres de buscar les vostres paraules claus. Per començar, podeu anar a la eina de paraules clau de Google Adwords on podeu trobar força idees.

Aquesta frase la hem de fer servir a:

  • L’etiqueta del títol de la plana de inici
  • El títol del lloc
  • El logo
  • El text d’àncora del enllaços entrants des d’altres llocs web

De fet- els dos mes importants son el primer i l’últim punts. El primer el podrem modificar al següent punt. El segon el podem escriure a Opcions >> General . El tercer, l’hem de modificar, modificant el tema. I el quart, es qüestió de treball i constància de SEO. I es important que els enllaços entrants vinguin de planes serioses i que toquin temes relacionats al nostre. I mai comprar enllaços entrants a pes: el que en diuen granges d’enllaços està fortament penalitzat per Google.
Compte amb qui ens recomana!!

Canvis per instal·lació d’extensions

Títol

Un del aspectes a tenir en compte per indexar be a cercadors, es el títol de les planes.
WordPress, per defecte, sol repetir al títol el nom del blog i això ni es necessari ni es massa positiu perquè normalment no ens aportarà una millor indexació. Per contra, fa que el valor d’altres paraules a altres títols d’article perdin importància.
Hi ha varies extensions de WordPress per fer aquest tipus de treball de SEO. Jo en aquest moments faig servir WorPress SEO by YOAST. De totes les que he provat es la que em sembla millor en aquest moment.

Ens permet controlar moltes coses. I a mes ens indica amb apunts les coses que hem de fer per millorar els resultats. Podem controlar el títol de la plana, les paraules clau, la descripció de la plana, el nombre de paraules de la entrada, controlar les metaetiquetes de noindex i nofollow, etc. Mes endavant faré un manual sobre aquest plug-in i com optimitzar-ne els resultats.

De moment ho deixarem aquí i continuarem amb el tema general.

Canvis per intervenció a l’estructura interna de WP i del servidor

El servidor i les redireccions

A la majoria de serveis de hosting hi ha una redirecció si escrivim l’adreça de la plana (URL) amb o sense les tres www. I si no ho fa el servidor, ja se n’encarrega el WordPress.
Es a dir, si escrivim, www.xaviertorra.cat anem al mateix lloc que si escrivim xaviertorra.cat i viceversa.
El problema està en que si ho fa el WordPress hem de corregir-ho perquè no ho fa bé. Fa una redirecció que els cercadors entenen com a provisional, de tal manera que entenen que una plana amb www i sense son diferents, però com que tenen el mateix contingut, les entén com a duplicades. I els cercadors penalitzen els continguts duplicats, doncs es una de les probes habituals de les granges d’enllaços.
Per tant, ens hem de cerciorar que la redirecció es produeixi a nivell de servidor, des de l’.htacces i en una forma semblant a la següent:

# Begin 301
RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.xaviertorra\.cat [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.xaviertorra.cat/$1 [L,R=301]

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]

# END WordPress

La 1a part del codi es la que s’encarrega de la redirecció i la segona es la que per defecte posa el WordPress. Al .htacces podem tenir-hi mes entrades que caldrà conservar, per tant compte amb la seva edició. Si no ho podeu fer vosaltres amb seguretat, parleu amb el vostre administrador.
Aquest codi anterior, redirigeix de no www a www. Si preferiu el contrari, es a dir, que el vostre domini sigui sense les tres www, podeu substituir-lo per el següent:

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^xaviertorra\.cat [NC]
RewriteRule (.*) http://xaviertorra.cat/$1 [R=301,L]

nofollow

Hi ha moltes planes a un lloc web que no tenen que tenir mes rellevància que la necessària. Es a dir, per exemple la meva plana de contacte no vull que sigui la que surti en primer lloc de Google quan algú em busqui pel meu nom.
Hi ha tota una sèrie de enllaços que seria millor que els cercadors no trobessin.
Be, doncs precisament per això tenim la etiqueta “nofollow” que els cercadors es van inventar per evitar l’spam als comentaris del blogs.
La podem fer servir per evitar contingut duplicat amb els enllaços “llegeix mes…”, als enllaços de planes que no volem que indexin excessivament alt ni que heretin la importància dels retroenllaços del nostre lloc, com categoríes, contingut estàtic com “sobre mi” o “contacte”, servidor RSS, etc.
Un enllaç normal es veu d’aquesta manera a l’html:
Xavier Torra
Un enllaç amb el “nofollow” es veu així:
Xavier Torra
El segon, els cercadors no el tenen en compte.

Els dos es veuen iguals, però el codi es diferent:

<a href=””http://www.xaviertorra.cat””>Xavier Torra</a>

<a href=””http://www.xaviertorra.cat”” rel=””nofollow””>Xavier Torra</a>

La meta etiqueta “nofollow” es pot utilitzar a nivell de plana sencera o a un enllaç concret. I també hi ha la meta etiqueta “noindex” que diu als cercadors que no indexin la plana. Aquestes dues, a nivell de plana, les podem controlar també des del WordPress SEO by Yoast.

Cuidant la plana index

Actualment es pot posar una plana determinada com a plana index i una altre plana secundària com a presentació en blog, o deixar la presentació en blog com a plana principal. No està gaire clar quina de les dues opcions pot ser millor des d’un punt de vista SEO, però en el meu cas el que triaré es el format clàssic tipus bloc per a la plana d’inici.
El que si m’interessa és que no totes les categories surtin a la plana d’inici. Només aquelles que tinguin a veure amb les meves paraules clau i que vulgui que indexin be. Per exemple, la categoria “Casaments”.
Per aconseguir que el WordPress ens ensenyi unes determinades categories i unes altres no, hi ha diferents mètodes. El que jo he fet servir es afegir unes línies de codi a la index.php que he copiat al meu sub tema, just davant del “loop”:

<?php if ( is_home() ) {
query_posts( ‘cat=-3,-8’ );
}; ?>

El -3 i el -8 signifiquen que cal excloure la categoria 3 i la 8. Es possible excloure mes categories afegint una coma i mes números.

I finalment compte amb el contingut!

Recordeu la frase clau?
Recordeu que el contingut dels articles que aneu publicant ha de tenir moltes paraules clau relacionades amb el tema del bloc, que no ha de ser altre que el de la frase clau principal.
I recordeu que les imatges tenen una opció de text alternatiu, la etiqueta “alt” del codi html, que serveix per descriure el contingut de les imatges. Els cercadors els utilitzen i tenen mes importància de la que ens pensem. Per tant, ompliu sempre la etiqueta alt i poseu-hi paraules clau que tinguin una relació important amb el text de l’article.

Fins aquí la meva proposta de manual de SEO a WordPress per fotògrafs per engegar un lloc senzill però efectiu. On podreu ensenyar la vostra feina i arribar a molts clients.
Endavant, comenceu a posar en marxa el vostre WordPress.

I si creieu que podeu aportar alguna cosa, o simplement voleu opinar o agrairme aquest manual, no dubteu en deixar el vostre comentari. Tots aprenem de tots. Gràcies per avançat.